C O R    S M I T   H I S T O R I C U S


Over Cor Smit

Cor Smit (1954) is van huis uit een historicus met een brede belangstelling. Van prehistorie tot hedendaagse geschiedenis. Van de geschiedenis van de elite tot die van de 'gewone mensen'. Van techniek tot politiek en cultuur.

Misschien heeft u hem zelfs al eens gehoord of gezien. In 2000 was hij co-presentator voor de NOS bij het televisieverslag van het bezoek van koningin Beatrix aan Leiden ter gelegenheid van de Koninginnedagviering. In 2005 toonde hij zijn stad aan televisiekijkend Nederland in het RTL4-programma Bestemming Nederland. Een NOT-programma over nieuwkomers van vroeger waarin hij optreedt, wordt nog steeds gebruikt in het onderwijs. Regelmatig is hij te horen op Holland Centraal of Omroep West.

Hij studeerde sociale en economische geschiedenis in Leiden. Vervolgens werkte hij onder meer in het buurtwerk, de volwasseneneducatie, de automatisering en als bestuurs- en beleidsadviseur bij de gemeente Leiden. Tegelijkertijd publiceerde hij regelmatig over lokale geschiedenis. Sinds 2002 werkt hij als freelance historicus. Hij bereidt een proefschrift voor over kinderarbeid.

Cor Smit combineert graag geschiedenis en actualiteit, maar werpt zich met evenveel enthousiasme op een van de twee. Maar of het nu om een stadswandeling gaat of om een onderzoek: uw wensen staan centraal. Maatwerk en kwaliteit, daar gaat het om.

Niet alleen Leidse geschiedenis

Cor Smit heeft Leiden als thuisbasis heeft en is zeer bekend is met de Leidse geschiedenis. Maar hij beperkt zich niet tot de Sleutelstad. Eerdere onderzoeksopdrachten brachten hem onder meer in Oegstgeest en Schiedam. Op dit moment is hij onder meer bezig met een opdracht voor een bedrijf in Wijchen (Gelderland).

Samenwerking

Samenwerking staat hoog in het vaandel, niet alleen met de opdrachtgever, maar ook met anderen die een bijdrage kunnen leveren aan het gevraagde product: vormgevers, fotografen, uitgevers etc. Of andere historici, zoals Josť Niekus met wie Cor Smit regelmatig samenwerkt. Een uitgebreid netwerk zorgt voor optimaal resultaat.